Home

Blog

Passief bouwen

Ontwerp

Bouwdetails

Partners

 

 

 

Led verlichting en zuinige apparatuur

Uitgekiende installaties maken het af.
Ons doel is een zo laag mogelijk energieverbruik te realiseren. Passief bouwen staat garant voor een laag energieverbuik voor verwarming tot, in ons geval, tussen de 3.500 en 4.000 kWh per jaar. Daarvoor gebruiken we hout-pellets: een hernieuwbare energiebronnen en daarmee CO2-neutraal.

De volgende stap is het reduceren van het energieverbruik van de installaties, de verlichting, koken, wassen en apparatuur in de woning. Na twee jaar wonen blijken we 6.500 kWh per jaar te gebruiken. Daarvan is naar schatting minder dan 1.000 kWh per jaar nodig voor de woninginstallaties (ventilatie, bodemwisselaar, pelletkachel) zelf.

Met zonnepanelen op het zuiddak produceren we zo'n 3.500 kWh per jaar aan stroom (stand juli 2011). We moeten dus nog zo'n 3.000 kWh electriciteit per jaar "inkopen". Uiteraard kopen we daarvoor groene stroom in, in ons geval bij GreenChoice.

Minder dan € 75,00 aan maandlasten voor energie
Bijkomend voordeel van hout-pellets is de gunstige prijs ten opzichte van aardgas. We hebben voor de voorraad voor deze winter € 0,071 per kWh betaald, incklusief BTW en transport. Wat neerkomt op 250 à 300 euro per jaar: 20 à 25 per maand voor de "bijverwarming".
Voor 3.000 kWh in te kopen electra komt daar ook zo'n 550 euro per jaar bij: 45 euro per maand.

Ledverlichting kan nu wel!
Toen we in het voorjaar van 2008 met onze plannen begonnen was er nagenoeg nog geen fatsoenlijke ledlamp te koop. Anderhalf jaar later zijn ze er in overvloed. We hebben nu dimbare plafondspots met prachtig warm-wit licht, fraai vormgegeven buitenlampen en alle halogeen lampen vervangen door power-leds. Het bevalt ons prima. Dank ook aan Frank Koch van LVS Ledverlichting Soest die ons wegwijs heeft gemaakt in de vele mogelijkheden.

Aandachtspunten energieverbruik
- Gebruik bewust zonder in te leveren op het comfort. Je hoeft jezelf niet te ontzien om zuinig te leven.
- Koop hoogwaardige LED-verlichting. Er zijn veel bar slechte producten te koop.
- Kies voor warm-wit LED-licht: 2.700 tot 3.100 Kelvin. Probeer het uit: de kleuren kunnen verschillen.
- Vraag meerdere offertes aan voor de zonnepanelen, inclusief installatie. De kwaliteit verschilt sterk!
- Neem zuinige passiefhuis-installaties. Ze werken continu! Let op verbruik ventilatoren en pompen!