Home

Blog

Passief bouwen

Ontwerp

Bouwdetails

Partners

 

 

 

Het ontwerp: energiezuinig én eigentijds

Op het zuiden gericht.
Ons huis ligt met de tuingevel op het zuid-zuid-westen (22 graden uit het zuiden). Die hogere zuidgevel bestaat uit veel glas, zodat de zon in de winter tot diep in de woning kan doordringen. Om toch aan de gemeentelijk eis te voldoen van een dakgoot op 3 meter, hebben we het zuiddak over de hele lengte "opengeknipt". Daardoor ontstond een open veranda, waar het zomers heerlijk toeven is.
Het zuiddak heeft een hoek van 36 graden, optimaal voor zonnepanelen. Het noorddak is met 46 graden bewust steiler gekozen.


De opengewerkte zuidgevel, 17 juli 2009. Die dag werden de zonnepanelen geplaatst.

Een isolatiedeken wikkelt het huis in.
Dak, noordgevel én vloer vormen samen een doorgaande isolatieschil van zo'n 45 cm dikte. Samen wikkelen ze het huis als het ware in. Om dat zichbaar te maken is de begane vloer als een verhoogde plaat vormgegeven en steken noordgevel en daken voorbij de terugliggende zijgevels.
De isolatie-eisen van een passiefhuis zijn hoog: minimaal twee keer zo hoog als de norm in het bouwbesluit. Warmteverlies via vloer, dak en muren moet minder zijn dan 0,15 (W/m²K). Door te kiezen voor een houtskelet, gevuld met cellulose konden wij werken met een relatief beperkte muur en dakdikte van in totaal minder dan 45 cm.
De berging is in dezelfde grondvorm uitgevoerd, maar is verder niet geïsoleerd.

Compact bouwen
Een compacte vorm met zo min mogelijk erkers, dakkappellen of uitbouwen is een belangrijk uitgangspunt bij passief bouwen. In ons ontwerp hebben op twee punten afgeweken van dit principe. In de voorgevel zit één dakkapel boven de trap en één uitbouw voor de keuken.
De langgerekte grondvorm van de woning was overigens een eis vanuit het beeldkwaliteitsplan. De woning moest qua geometrie aansluiten bij de langgevelboerderijen en parallel aan de weg liggen.

Eigentijdse materialen
Voor de bekleding van het dak en de noordgevel hebben we gekozen voor vezelcement-leien van Eternit (Boronda) in antraciet. Daardoor was het mogelijk een strakke vorm te kiezen.
Milieutechnisch ons inziens een betere keuze dan het zwaardere natuurlei, dat gewonnen wordt in open landschapsvernietigende groeves, waarbij veel verlies optreedt en dat over grote afstanden getransporteerd moet worden.
De zuidgevel is bekleed met stucwerk dat speciaal geschikt is voor de daar toegepaste isolatieplaten.
De houten gevel delen én de berging zijn uitgevoerd met verduurzaamde "gemodificeerd" vurendelen en behandeld met semitransparante Olympic Stain (kaneel). De deuren en kozijnen van de berging zijn van "Accoya".